Inhoud

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een essentieel apparaat in vrachtwagens, bussen en andere commerciële voertuigen, ontworpen om gegevens over de rijtijd, snelheid en afgelegde afstand van het voertuig en de bestuurder bij te houden. Het zorgt ervoor dat chauffeurs zich aan de voorgeschreven rij- en rusttijden houden, wat cruciaal is om vermoeidheid en ongelukken op de weg te voorkomen.

Hoe werkt een tachograaf?

De tachograaf meet en registreert continu gegevens met behulp van sensoren die zijn verbonden met de versnellingsbak, wielen en/of GPS, evenals de bestuurderskaart. Deze gegevens worden vastgelegd op een schijf of in het geheugen, afhankelijk van het tachograaftype. Ze kunnen worden uitgelezen door de politie, verkeersinspecteurs of werkgevers om naleving te controleren.

Downloaden digitale tachograaf

Voor een optimale werking moet de digitale tachograaf minstens eens per 90 dagen worden gedownload. Uw werkgever is verantwoordelijk voor het kopiëren van gegevens vanuit de tachograaf naar een computer op de zaak. Regelmatige downloads, met speciale aandacht voor de bestuurderskaart (minimaal eens per 28 dagen), zijn van essentieel belang om gegevensverlies te voorkomen.

Volgens het Arbeidstijdenbesluit Vervoer moeten schijven en/of elektronische data minstens 1 jaar worden bewaard, hoewel aanvullende bewaarverplichtingen mogelijk van toepassing zijn op basis van andere regelgeving, zoals belastingwetten.

Europees besluit tachografen

Het Europese besluit omtrent tachografen is van kracht in alle EU-lidstaten, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (EER). Deze regelgeving, vastgelegd in Verordening 2135/98 en Annex 1B, is bedoeld om eerlijke concurrentie te waarborgen door harmonisatie van handhaving binnen de EU.

Eerlijke concurrentie

De introductie van de digitale tachograaf heeft geleid tot een geharmoniseerde handhaving van rij- en rusttijdenregelgeving in de Europese lidstaten. Dit zorgt voor consistentie bij controles over de grenzen heen, waardoor eerlijke concurrentieverhoudingen worden bevorderd. Lidstaten moeten regelmatig rapporteren over weg- en bedrijfsinspecties, waardoor ze elkaar kunnen controleren en de uniformiteit van handhaving kunnen waarborgen.

Voor meer informatie over hoe tachografen werken staan onze experts klaar om u te begeleiden. Neem contact op voor professionele ondersteuning en vertrouw op onze nauwkeurige kennis.